marhuľové gule

sladké | August 20, 2016 | By

UdICnJFWzhkQfG0C.jpg

Bez tohto jedla si neviem predstaviť leto. Moje najletnejšie, najdomáckejšie, najobľúbenejšie. Marhuľové gule.

Je to prplačka, tak potom v polke práce keď budete mať prsty zalepené od cesta na mňa nenadávajte a bojujte ďalej. Za milú spomienku pri plnom tanieri bohato obliatom maslom a makom vopred ďakujem. A vyžente radšej deti a zvierata z domu, aby nepočuli ako budete nadávať 😉

 

Inak je to v podstate strašne jednoduché. Uvaríte zemiaky. Nepýtajte sa ma aké. Ešte nikdy som nezháňala špeciálne zemiaky kvôli guliam. Skrátka robím ich z tých, čo mám doma a statočne znášam následky. Lebo tuším záleží od zemiakov ako veľmi to bude lepivé. Neriešte. Pridáte múku a dáte to.

Takže čojaviem, 5 väčších zemiakov očistím, nakrájam nadrobno a rozvarím v mierne osolenej vode úplne do mäkka. 

Nechám vychladnúť a takmer vychladnuté roztlačím na kašu.

Vykydnem na dosku na pečenie a postupne zapracujem hladkú múku až kým z toho nevznikne vláčne, nelepivé cesto. Pojme to fakt dosť múky, ale treba byť opatrný. Najväčšie umenie je trafiť tú konzistenciu, aby sa nerozvárali a držali pokope, ale aby neboli tvrdé, múčne. Určite sú lepšie nadýchané a hodvábne mäkkučké, preto s múkou opatrne. Ja obvykle skúsim uvariť prvú dávku a keď sa rozvárajú, pridávam múku. Posledná várka je vždy the best :)

Keď má cesto podľa mňa správnu konzistenciu, rozdelím si ho na 3-4 časti a jednu z nich rozváľam na bohato pomúčenej doske na asi pol centimetra hrubý plát.

Vykrajujem malé krúžky a do nich balím štvrťky marhúľ, lebo proste také malinké marhule, aby sa dali obaliť celé obvykle neviem kúpiť. Toto je strašná piplačka, cesto sa dosť lepí, ale tu treba zabojovať. 

Medzitým si nechám vo veľkom hrnci zovrieť vodu a keď vrie, už aj odváram prvú dávku, teda asi 6 gúľ naraz, viac nie.

Gule treba fakt poctivo uvariť. Najprv vyplávajú na hladinu, ale to ešte nie sú hotové. Po vyplávaní ich treba variť ešte aspoň 5-10 minút v závislosti od hrúbky cesta, kvality zemiakov. Skúste jednu vytiahnuť, rozrezať a ochutnať. Nesmie byť mazľavá, lepivá.

Postupne odvarím všetky gule, čojaviem, 20-25 kúskov. Ak vám zvýši cesto a vám sa už nechce crcať s guľami alebo je príliš lepivé, spravte šúľance.

Gule vyberám podberákom a opatrne prekladám do vopred pripravenej misy s veľkým kusom masla. Moja najobľúbenejšia časť je jemne nimi v tej mise pohrkať, aby sa obalili maslom. Tak ma to naučila moja mamina. Nech vás ani nenapadne hrabať sa v nich lyžicou alebo varechou, majú byť také jemné, že by ste ich tým rozpučili.

No a potom sa už len melie mak alebo orechy, bohato sa zasýpa, zalieva ďalším roztopeným masielkom a všakovako inak sa obveseľuje.

Užite si ich 😉

P.S.: Z vody, ktorá vám zostala po varení gúľ je skvelá cesnačka. Dajte do nej ešte uvariť zopár nakrájaných zemiakov, mierne zahustite paprikovou zásmažkou a pretlačte cesnak. Mňám :)

9E0EjapL0wK8ytnK.jpg

rhPrDCC8V1lquNNB.jpg

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>