ryžový nákyp

sladké | January 5, 2016 | By

zCWc2aHLJRCDhVgc.jpg 

Na ryžový nákyp reagujú ľudia podobne ako na žemľovku. Blé. To nemám rád. Predstavia si suchú, nedochutenú hmotu ala školská jedáleň spred 20-tich rokov. A to je škoda. Lebo tieto dve jedlá v mojom podaní patria v našej domácnosti k topom. Jurajovi slina vybehne len čo sa zmienim, že som robila nákyp alebo žemľovku. Pointa je maslo. Veľa masla…

350 g ryže (nevymýšľať, žiadna basmati, klasická guľatozrnná, môže byť bio kvalita samozrejme)

1 liter mlieka (netuším, aké by to bolo z náhrady mlieka, ale považujem to za relatívne zdravú mlsku, tak nevymýšľam ani tu)

90 g hnedého cukru

100 g masla

1 vanilkový cukor, troška škoricového cukru/škorice

3 vajcia

2 veľké kompóty

Dám si pomaličky uvariť liter mlieka s 350 g ryže, vanilkovým a škoricovým cukrom. Varím do mäkka, v hrnci s hrubým dnom a pravidelne premiešavam. Ľúbi to škaredo vykypieť a prihorieť, tak na vyhodenie hrnca (vlastná skúsenosť). Takže radšej to majte pod dozorom.

Zatiaľ robím niečo iné. Trebárs polievku.

Uvarenú ryžovú hmotu (všetko mlieko je fuč, ryža mäkká) preložím do veľkej nádoby a nechám mierne vychladnúť. Do ešte teplej ryže vmiešam 100 g zmäknutého masla a tri žĺtky a cukor. Pozor, žĺtky nevmiešavať do horúcej ryže (preto ju nechávame vychladnúť), lebo by sa spravila praženica.

Z bielkov si vyšľahám sneh a jemne ho na záver vmiešam do ryžovej hmoty.

Hotofson.

Vrstvím do maslom vymazanej formy. Polovica ryže je spodná vrstva, potom vrstva kompótu a opäť navrch vrstva ryže. Mám rada kombináciu slivkového a marhuľového kompótu. Ale dobré sú aj višne. Obvykle spotrebujem jeden a pol veľkého zaváraninového pohára.

Šťavu z kompótu uchovám a v malom hrnci ju na silnejšom plameni chvíľku redukujem na výborný sirup. Ak by sa niekomu zdalo málo sladké alebo nebodaj suché, čo pri tomto nákype n.e.h.r.o.z.í.

Nákyp ešte posypem navrchu hnedým a škoricovým cukrom a pečiem na 180 stupňoch cca 40 minút. Radšej viac než menej, aby to bolo poriadne prepečené, zlatavé a strašne dobré.

KJHeuoBmgZkeRxOo.jpg

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>