chrenovka

slané | July 16, 2015 | By

CUsWFdCUK1aMwkia.jpg

Keď Boh tvoril chrenovú omáču, určite sa usmieval. Ako ja, vždy keď si na ňu spomeniem. Symfónia chutí. Slaná, sladká, kyslá a Chrenová! Takto ju robím ja:

Na masle a troche oleja orestujem dve menšie na jemno nakrájané cibuľky a dva strúčiky cesnaku.

Medzitým si pripravím zátrepku. Šálka mlieka a pol šálky smotany, dve lyžice hladej múky, štedro soli, soľčanky, sušenej pažítky alebo iného obľúbeného ochucovadla roztrepem do hladka v shakeri alebo habarkou alebo vidličkou alebo akokoľvek :)

Vlejem do hrnca s cibuľou a miešam do zhustnutia. Medzitým pridám lyžicu cukru.

Ak mám čerstvý chren, rozmixujem ho a omáčku prilejem k nemu do mixéra a zmiešam spolu. Na túto dávku pre cca. 3 ľudí stačia dve lyžice čerstvého chrenu.

Ak mám kupovaný streilizovaný chren, dám dve- tri kopcovité lyžice do hrnca odstavenej omáčky a zmixujem všetko ponorným mixérom dohladka.

Najdôležitejšie je dochutenie. Vyvážiť na záver slanú, sladkú a kyslú chuť. Občas pomôže kvapka octu alebo troška cukru, či soli.

Ako prílohu mám najradšej zemiaky dusené na sucho, bez vody v hrubostennej panvici, kde sa neprichytia (ja mám titánovú). Jednoducho očistím a nakrájam na kocky zemiaky. Orestujem ich na bravčovej masti, poriadne dochutím soľou, mletou rascou (tá zemiakom nesmierne svedčí), troškou červenej papriky, štipkou čierneho korenia (dá sa dať aj kurkuma, sú potom krásne zlaté), nepodlievam vodou, len prikryjem pokrievkou a na miernou plameni dusím do mäkka. Toto sa však naozaj dá robiť len v hrubostennej nepriľnavej nádobe, ktorá vytvára dostatočné teplo, inak sa zemiaky prichytia a pripália.

K prívarkom máme u nás radi len varené vajíčko. Párky alebo mäsko na šťave nám akosi prebíjajú chuť prívarkovej dobroty 😉

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>